Bökebergs historia.

I den vackra miljön, precis invid Yddingesjön, ligger Bökeberg. Egendomen har tillhört Christian den IV av Danmark och övergick 1664 till släkten Thott. De nuvarande ekonomibyggnaderna uppfördes 1862-1868. Det finns en diger historik kring Bökebergs gård. Hästar har dock alltid varit en naturlig del av miljön på Bökeberg.

På femtiotalet bodde Claes och Penelope Lewenhaupt på gården. De importerade en av de första arabhingstarna till Sverige, Kariba ox. En annan berömdhet i hästvärlden var dressyrhingsten Casanova, som var med i Sveriges bronslag vid OS i München 1972. Ägarna Ninna och Filip Slöör bodde några år i Sjöstugan på Bökeberg, innan de flyttade till Stockholm.

Under senare hälften av 1800-talet byggdes de karaktäristiska gråstensbyggnaderna på Bökeberg. Detta för att huvudgården Skabersjö ville utveckla både jord- o skogsbruket på markerna öster om Yddingesjön. I det ursprungliga häststallet hade man spiltor för ett tiotal arbetshästar. I samband med att Caroline Asker (Strömberg) hyrde arrendatorsbostaden och stallar på Bökeberg gjordes spiltorna om till boxar. Caroline som tillsammans med Joja Lewenhaupt tidigt importerade ponnyhästar till Sverige bedrev både ridskoleverksamhet och försäljning under många år i början på 1960-talet. Hingsten Caracas tävlades med framgång av Caroline då. Hennes hästverksamhet flyttade sedan till Stall Rancho.

Under 1970- och 80-talet bodde Marianne Duverius på Valhall och hade sin berömda uppfödning på Bökeberg. Ur hennes välbekanta stam som härstammade från Sixten Pohl i Röstånga kom många framgångsrika hästar, bl.a. föddes här dressyrhästen Elymus som med Ulla Håkansson varit mycket framgångsrik.

 

Många år bodde här också Stig och Britt Hulthén som dagligen och upp i ansenlig ålder red sina ponnyhästar på Bökeberg.

Skabersjöortens Ryttarförening hade under många år Hubertusjakter som startade på Roslätts gård med upploppet på Bökebergs ängar. Man tävlade om ett anrikt vandringspris som vanns många gånger av ryttarprofilerna Kerstin Wrangel och Bo Jardby.

1983 flyttade Fredrik Thott till Bökeberg. Under 15 år bedrev han allt från hingsthållning och uppfödning till tävlings- och träningsverksamhet på Bökeberg. En stor ridbana anlades. Kända var tävlingshästarna Balthazar, V65 Shoot, V65 Vip, V65 Action samt den franska godkända hingsten 788 Uskudar Des Malais.

I nutid finns det på Bökeberg fortfarande mycket hög kompetens och olika  hästverksamheter. Här finns flera tävlingsryttare, hopptränare, westerntränare, voltigeträningsverksamhet, tillridning av unghästar, försäljning av hästar, hästmassör och habiliteringsverksamhet.

Läs mer om Bökeberg och verksamheten idag

StallarnaStallarna.html
ArenanArenan.html
EvenemangEvenemang.html
Bild & FilmBild-film.html
KontaktKontakt.html
RestaurangenRestaurang.html